Wat is VLT?

VLT staat voor "Visible Light Transmission" (zichtbare lichttransmissie) en is een belangrijke specificatie bij skibrillen en zonnebrillen met verwisselbare lenzen. Het geeft aan hoeveel licht de lens doorlaat en wordt meestal uitgedrukt als een percentage. Hoe hoger het percentage VLT, hoe meer licht de lens doorlaat, en hoe lichter de lens is.

Hier is een algemene richtlijn voor het begrijpen van VLT-waarden in skibrillen:

43-79% VLT: Een categorie 1 lens heeft een VLT waarde tussen de 43-79%. Geschikt voor zwak zonlicht dagen. Deze categorie lens beloont je met een levendig en opvallend panorama. Want vooral op sombere dagen verlang je naar maximale zichtbaarheid.

19-42% VLT: Een categorie 2 lens heeft een VLT waarde tussen de 19-42%. Geschikt voor matig zonlicht dagen. Ook met lichte bewolking behoud je met deze lens scherp beeld. Perfect voor bijvoorbeeld een snelle afdaling of een bosrijk avontuur.

8-18% VLT: Een categorie 3 lens heeft een VLT waarde tussen de 8-18%. Geschikt voor helder en fel zonlicht dagen. Met deze categorie lens omarm je de felle zonnestralen en behoud je helder zicht op de reflecterende pistes.

< 8 % VLT: Een categorie 4 lens heeft een VLT waarde kleiner dan 8%. Geschikt voor uitzonderlijke fel zonlicht dagen. Deze categorie lens heeft een minimale lichtdoorlating waardoor je ogen optimaal beschermd zijn tegen de felle zonnestralen. Hiermee trotseer je ze.

Bij het kiezen van een skibril is het belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden. Als je vaak in verschillende omstandigheden skiet, kan het handig zijn om een skibril met verwisselbare lenzen te overwegen, zodat je de lens kunt aanpassen aan de huidige situatie voor optimaal zicht en comfort.