De mooiste skigebieden rondom Nederland

De wintersportvakantie staat absoluut bovenaan als het gaat om vakantieplezier. Maar soms wil je niet (minstens) tien uur in de auto of bus doorbrengen, toch? Gelukkig is dat helemaal niet nodig! We hebben de prachtigste skigebieden dicht bij Nederland geselecteerd.

1: Harz, Duitsland: Diversiteit in wintersport

Op zoek naar een nabije plek om te skiën of snowboarden zonder de drukte van Sauerland (Winterberg)? Ontdek de Harz! Dit gebied, centraal gelegen in Duitsland, biedt skigebieden die misschien niet enorm zijn, maar wel buitengewoon veelzijdig en ideaal voor gezinnen. De meeste pistes zijn gemakkelijk, maar er zijn ook uitdagendere rode en zwarte afdalingen. Naast skiën en snowboarden is de Harz perfect voor langlaufen en winterse wandelingen. Controleer wel voor vertrek de sneeuwcondities; januari en februari beloven de beste avonturen in verse sneeuw in de Harz.

2: Kleinwalsertal, Oostenrijk: Charmant en gegarandeerd sneeuwzeker

Het schilderachtige Kleinwalsertal, ongeveer 15 kilometer lang, omvat diverse skigebieden verspreid over het Duitse Oberstdorf en de Oostenrijkse dorpen Riezlern, Hirschegg, Mittelberg en Baad. Dit dal, omringd door majestueuze bergtoppen, is behoorlijk afgelegen en enkel bereikbaar met de auto vanuit Duitsland. Voor wintersporters van alle niveaus biedt het gebied ruimschoots uitdagingen. Na een dag op de piste kun je heerlijk ontspannen in een van de knusse dorpen, elk met hun eigen unieke karakter.

3: Sauerland: Willingen & Winterberg

Veel Nederlanders trekken graag naar het Sauerland voor wintersport, vooral naar de populaire bestemmingen Willingen en Winterberg. En dat is niet zonder reden. Vanaf Utrecht is het zo'n 330 km rijden naar Winterberg, waar je met een gunstige verkeerssituatie ongeveer vier uur over doet. Ideaal voor een winters avontuur dicht bij huis. Skiliftkarussell Winterberg biedt 27 km aan pistes, met hoogtes tot maximaal 820 meter. Op iets meer dan een half uur rijden ligt het skigebied van Willingen, met 16 pistekilometers die tot maximaal 838 meter reiken. Beide bestemmingen zijn zeer geschikt voor families en perfect voor beginners. De dorpen ademen een gezellige sfeer en er zijn voldoende comfortabele accommodaties beschikbaar. Na het skiën kun je voor een drankje terecht bij Möppi's Hütte, Brabander Skihütte of Tenne. Onthoud wel dat de sneeuwcondities hier wisselend kunnen zijn en sneeuw niet altijd gegarandeerd is.

4: Vogezen: Gérardmer & La Bresse

Frankrijk biedt ook mogelijkheden voor skiërs die niet ver willen reizen naar hun wintersportbestemming. Op slechts iets meer dan 600 km vanaf Utrecht vind je twee fantastische skigebieden in de Vogezen. Gérardmer is de eerste, een levendige bestemming met een charmant skigebied. Hier kun je genieten van ongeveer 40 km aan pistes, waaronder de langste in de Vogezen. Het hoogste punt bevindt zich op 1150 meter. De tweede optie is La Bresse, gelegen in het natuurpark Ballons des Vosges. Hier zijn drie skigebieden te vinden die samen goed zijn voor zo'n 50 km aan pistes (La Bresse - Hohneck, Brabant - La Bresse en Lispach - La Bresse). Het eerste gebied is met 37 afdalingen het grootste van de drie, met pistes die reiken tot een hoogte van maximaal 1350 meter. Dankzij talrijke sneeuwkanonnen blijven de pistes zelfs tijdens mindere winters mooi wit.

5: Jura: Monts Jura & Les Rousses

De Jura ligt iets verder weg van Nederland dan de Vogezen, maar het is nog steeds dichterbij dan de Alpen. De eerste skibestemming hier is Monts Jura, op zo'n 860 km rijden vanaf Utrecht. Dit skigebied bestaat uit diverse kleine gebieden die samen meer dan 40 km aan pistes bieden. Met 30 kilometer aan pistes is Lélex - Crozet het grootste gebied. De pistes zijn over het algemeen eenvoudig en slingeren door het bos, met prachtig uitzicht op het Meer van Genève. Een andere aantrekkelijke bestemming is Les Rousses, aan de grens van Frankrijk en Zwitserland. Dit familievriendelijke skigebied heeft 50 kilometer aan pistes en meer dan 200 kilometer aan langlaufloipes. Naast skiën biedt Les Rousses activiteiten zoals hondensleetochten, sneeuwschoenwandelen en skijöring.